Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

11 πνιγμοί μέσα σε 48 ώρες!!!



Παραλείψεις, μονοπώλια και τα μάτια τoυ συστήματος «ερμητικά κλειστά» τα τελευταία 30 χρόνια.

    
Εκατόμβες Ελλήνων, "θυσία" στην άγνοια.
Όταν γίνεται ένα έγκλημα, όπως αυτό της εκατόμβης των Ελλήνων που πνίγονται στις θάλασσες μας, υπάρχουν τα θύματα και οι θύτες, υπάρχουν
όμως και οι ηθικοί αυτουργοί. Στην προκειμένη περίπτωση θύματα είναι ο Ελληνικός λαός, θύτες ατιμώρητοι είναι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκ του Νόμου έχουν την ευθύνη για την προστασία των λουομένων, αλλά ο ηθικός αυτουργός είναι το πολιτικό σύστημα που τόσο καιρό κάνει ότι μπορεί για να αποδείξει πόσο μισελληνικό και πόσο βαθιά ρατσιστικό είναι απέναντι σε όποιον τολμάει να χαρακτηρίζεται Έλλην. Τα αιτία που έφεραν την Ελλάδα στην περίοπτη θέση να είναι μια χώρα με τόσους πολλούς πνιγμούς λουομένων είναι τα εξής:
     - Το μονοπωλιακό νομικό σύστημα: Η γραφειοκρατία που απαιτείται σε συνάρτηση με τις τοπικές φιλίες και το κόστος ανοίγματος και συντήρησης μιας επιχείρησης ναυαγοσωστικών υπηρεσιών έχει σαν αποτέλεσμα για τα Ελληνικά δεδομένα να έχουμε πολύ μικρό αριθμό Ναυαγοσωστικών Σχολών. Αυτό το μονοπώλιο κάνει την εκπαίδευση, που κανονικά θα έπρεπε να παρέχονταν από το κράτος ή να επιδοτούνταν από αυτό, να είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση.
     - Η άγνοια της κολύμβησης από το ευρύ κοινό: Σε αυτό έχει ευθύνη η τοπική αυτοδιοίκηση (κάθε Δήμαρχος θέλει να κάνει κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων χωρίς να σκέπτεται πως θα το συντηρήσει με αποτέλεσμα να το κλείνει σύντομα). Στην Αμερική ο Phelps βγήκε από κολυμβητήριο 25 yards που είναι 22,5 μέτρα.
    
Άδειοι οι πύργοι των ναυαγοσωστών.
- Το νομικό σύστημα που ισχύει για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών: Στην Ελλάδα πρέπει ο ναυαγοσωστης να είναι ασφαλισμένος και κάτω των 45 ετών. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, γιατί η ναυαγοσωστική πρέπει να είναι η αποκλειστική του εργασία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εργαστεί για πάνω από 8 ώρες καθημερινά με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες ώρες η παραλία να μην έχει ασφάλεια. Στην Αυστραλία, που έχουν το ίδιο και μεγαλύτερο πρόβλημα, το επάγγελμα του ναυαγοσώστη είναι έργο συλλόγων, γεγονός που βοηθάει την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλον φορέα που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των λουομένων να επιλέξουν για τις 3-4 ώρες που υπολείπονται έναν εκπαιδευμένο υπάλληλο τράπεζας ή δικηγόρο ή και έναν φιλόλογο.
     - Η αναξιοπιστία του συστήματος εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος ναυαγοσώστη: Σε όλες τις φάσεις των εξετάσεων υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας και η ύπαρξη αναξιοκρατικών κριτηρίων είναι αναπόφευκτη. Ουσιαστικά περνάει και κόβει όποιον θέλει ο εξεταστής. Εάν σε αυτό λάβουμε υπ’ όψιν μας και το Ελληνικό σύστημα, όπου τα Σώματα Ασφαλείας στην κορυφή τους ελέγχονται από την πολιτική ηγεσία, είναι εύκολο να καταλάβει κανένας τι γίνεται.
     - Η έλλειψη συνεργασίας των κρατικών φορέων: Δεν μπορεί η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) να έχει Πανελλήνια πρωταθλήματα μέσα στον μήνα Ιούλιο και να δεσμεύει το ανθρώπινο δυναμικό της Ναυαγοσωστικής. Γνωρίζουμε πως οι κολυμβητές, με μια κατάλληλη εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, γίνονται οι καλύτεροι ναυαγοσώστες. Όμως, η Κολυμβητική Ομοσπονδία κωφεύει και την ενδιαφέρουν μόνο η κρατική επιχορήγηση και τα μετάλλια που φέρουν και μια «οσμή» παρόμοια με αυτή που άφησε και η Άρσης Βαρών στο πρόσφατο παρελθόν.
     - Ο παρασιτικός τρόπος λειτουργίας του δημοσίου που πρέπει να αλλάξει: Έχουν απομακρυνθεί πολλοί σοβαροί άνθρωποι από τον εσφαλμένο τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο. Δεν μπορείς να έχεις ένα Κράτος που δεν πληρώνει τους προμηθευτές του και από την άλλη οι φορείς αυτού να κυνηγάνε όποιον είναι τίμιος αλλά έκανε το «λάθος» να προμηθεύσει το Δημόσιο!!!
    
Κι' ας μην χρειαστούν.
Εάν υπάρξει θέληση και μέριμνα τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν τάχιστα. Αυτοί που σήμερα ελέγχουν το σύστημα, δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό και τα θύματα που θρηνήσαμε και συνεχίζουμε να θρηνούμε από πνιγμούς. Μοναδική τους ανησυχία είναι για το  πώς θα γεμίσει η τσέπη τους και πως θα βουλώσουν τα στόματα των υποζυγίων τους που τους καλύπτουν ή τους ελέγχουν. Αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, απλώς πολύς κόσμος απομακρύνθηκε ή αδράνησε. Κυρίως όμως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που παράγει το υπάρχον καθεστώς και να αποκτήσει νέους όρους εφόσον οι παλαιοί αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.

Τηλέμαχος Παπαδόπουλος.

Εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου