Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Αθλητισμός και Ποιότητα Ζωής


Η εκμετάλλευση του «Δρομικού Κινήματος»


του Ιωάννη Μπαχά
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, MSc
Πρόεδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Φ. Α. με Ειδίκευση στην Αθλητικογραφία

            
       
"Πελάτεεες μου"
Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη και επιτυχία το λεγόμενο «Δρομικό Κίνημα», δηλαδή η τάση όλου και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο, να ασκούνται στο τρέξιμο αλλά και να συμμετέχουν σε μαζικές διοργανώσεις αγώνων δρόμου διαφόρων αποστάσεων. Οι περισσότερες και πιο μαζικές διοργανώσεις δεν εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα των επίσημων φορέων του Στίβου, αλλά συνδέονται με ιστορικές τοποθεσίες ή γεγονότα, με τοπικές παραδόσεις ή και αποσκοπούν σε ευαισθητοποίηση του κοινού για σημαντικά θέματα, όπως για την υγεία, την ειρήνη και άλλα. Εκτός από τους επίσημους φορείς της ανάπτυξης του Κλασσικού Αθλητισμού στην χώρα μας (τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και τις Ενώσεις του), τη διοργάνωση δρομικών αγώνων αναλαμβάνουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διάφοροι αθλητικοί και πολιτιστικού σύλλογοι, αλλά και εταιρείες και ιδιώτες. Με διαπιστωμένη την ανάγκη του αθλούμενου πληθυσμού να συμμετάσχει σε αγώνες με μαζική συμμετοχή αλλά και το ενδιαφέρον ενός μέρους των αθλητών να διακριθούν και να καταγράψουν τις επιδόσεις τους, οι διάφοροι φορείς εξασφαλίζουν τις περισσότερες φορές μεγάλη συμμετοχή αλλά και μεγάλα έσοδα!!!

          
Και οι πολιτικοί σπεύδουν.....
         Και ενώ είναι θεμιτή και πράγματι επιτυγχάνεται, η προσέλκυση χορηγών ώστε να καλυφθούν πιθανές δαπάνες της διοργάνωσης και σε όλες τις περιπτώσεις τα βασικά θέματα του αγώνα, όπως η ιατρική κάλυψη, η μέριμνα για τις κυκλοφορικές ρυθμίσεις, καλύπτονται από τους επίσημους και ανεπίσημους φορείς της Πολιτείας (Τροχαία, διασωστικές ομάδες, κ. ά.), εντούτοις πολλές διοργανώσεις θέτουν ως προϋπόθεση συμμετοχής την καταβολή «συμβολικού», όπως το ονομάζουν, παράβολου συμμετοχής, το οποίο ενίοτε είναι αρκετά υψηλό (ανάλογα με το κύρος της διοργάνωσης). Έτσι, παρατηρούμε το φαινόμενο, οι διοργανώσεις να βρίθουν από χορηγίες που εξοπλίζουν τους αθλητές, παρέχουν το νερό ή τα συμπληρώματα, γεμίζουν κάθε διαθέσιμο για διαφήμιση χώρο της διαδρομής του αγώνα και μετατρέπουν τους αθλητές σε ζωντανή διαφήμιση κάποιου προϊόντος, εντούτοις, οι αθλητές καταβάλουν αντίτιμο. Στις περιπτώσεις που αυτό κατευθύνεται προς την στήριξη φορέων και οργανισμών που παρέχουν κοινωνικό έργο, όπως σύλλογοι ασθενών και θυμάτων καταστροφών, Α.Μ.Ε.Α. κ.ά. η είσπραξη συνδρομής είναι θεμιτή πάντα όμως σε εθελοντική βάση. Σε άλλους αγώνες όπου η διοργάνωση προβάλλει μια προσωπικότητα ή ένα ιστορικό γεγονός, εάν δεν υπάρχει σαφής προορισμός των εσόδων σε μια φιλανθρωπική δράση τότε μπορούμε να μιλήσουμε για εκμετάλλευση του δρομικού κινήματος.
           
Και με διάφορα προιόντα (όπως το βάδισμα)
Άποψή μας είναι πως το «Δρομικό Κίνημα» πρέπει να ενισχυθεί και να προβληθεί ώστε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμπλακεί καθώς η συμμετοχή του προάγει την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του λαού. Επίσης η σωστή διασύνδεση των αγώνων με θέματα ιστορίας, πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας και η ευκαιρία της απόκτησης γνώσεων και εθνικής ανάτασης δια της συμμετοχής, είναι πολύ σημαντική. Πιστεύουμε δε πως όλες οι πιθανές δαπάνες μιας διοργάνωσης (εξοπλισμός, κριτές, έπαθλα, κ.ά.) θα πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά από τους χορηγούς και την πολιτειακή επιχορήγηση καθώς και από την εθελοντική δραστηριότητα των ιδιωτών και των φορέων. Κανένας δρομέας δεν θα πρέπει να πληρώνει για να τρέξει και στην περίπτωση όπου οικειοθελώς συνεισφέρει κάποιο χρηματικό ποσό για κάποιον κοινωνικό σκοπό, να υπάρχει αυστηρός έλεγχος της συλλογής και απόδοσης των εσόδων για τον σκοπό που ανακοινώθηκε.
          
Και ο αγώνας δρόμου προίκα
Να τρέξουμε όλοι για να τιμήσουμε την ιστορία ενός τόπου, τους ανθρώπους που δόξασαν το λαό μας, παλαιότερους αλλά και σύγχρονους, και να κατανοήσουμε πως η συμμετοχή μας με την δράση μας τιμάει από μόνη της τον τόπο και το πρόσωπο. Να συμβάλλουμε σε φιλανθρωπικές δράσεις εφόσον το επιθυμούμε χωρίς αποκλεισμούς και να ελέγχουμε την πορεία της φιλανθρωπίας μας. Να μην μετατρεπόμαστε σε ζωντανές διαφημίσεις εταιρειών και την ίδια ώρα να επιτρέπουμε σε κάποιους να πλουτίζουν από την αγάπη μας για τον Αθλητισμό.


Το «παράβολό» μας είναι η συμμετοχή μας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου