Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Μια θαυμάσια ευκαιρία εκπαίδευσης στη Δημοσιογραφία



Το Πρόγραμμα "Κωστής Παλαμάς" για τη Δημοσιογραφία
        Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1985 με 1989 οι φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχαν την μοναδική, εκείνη την εποχή, ευκαιρία να ειδικευτούν στην Αθλητική Δημοσιογραφία ως δεύτερη προαιρετική ειδικότητα. Με επτά μαθήματα η ειδικότητα αυτή ήταν η μόνη που παρέχονταν από τα Α.Ε.Ι. της χώρας στο αντικείμενο, γενικώς, της Δημοσιογραφίας. Από αυτή την άποψη ήταν μια πρωτοποριακή ειδικότητα για τη Δημοσιογραφία που παραμένει έως σήμερα και η μόνη στον τομέα της Αθλητικογραφίας.
       Έκτοτε οι Πτυχιούχοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα την Αθλητικογραφία δραστηριοποιούνται μέσα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Ελλάνιος Ζευς» με έδρα την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης (έτος ίδρυσης το 2000). Τα μέλη του αναζητούν δυνατότητες επιμόρφωσης και επικαιροποίησης των γνώσεων που έλαβαν στην ειδικότητα.  Μία τέτοια εξαιρετική ευκαιρία παρέχει σε όλους τους ενδιαφερόμενους το Πρόγραμμα «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών που αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα.
Λίγα λόγια για την ονομασία του Έργου
Από το μάθημα των Αγγλικών
        Ο τίτλος του έργου δεν είναι τυχαίος. Ο Εθνικός μας ποιητής, ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, συμβολίζει όχι μόνον το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και τη δημοσιογραφία. Ο Κωστής Παλαμάς που γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859, διετέλεσε γραμματέας στο Ε.Κ.Π.Α. από το 1897, από όπου αποχώρησε το 1928. Από την ίδια χρονιά διορισμού του στο Ε.Κ.Π.Α. άρχισε να δημοσιεύει τις σημαντικότερες ποιητικές του συλλογές και συνθέσεις, όπως οι «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι» (1897), «Ασάλευτη Ζωή» (1904), «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» (1907), «Η Φλογέρα του Βασιλιά» (1910). Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ από το 1926 αποτέλεσε βασικό μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών, της οποίας έγινε πρόεδρος το 1930. Ο θάνατος του το Φεβρουάριο του 1943 στην Κατοχική Αθήνα, αποτέλεσε λαϊκό προσκύνημα.
Από το Σχολείο του Ναυπλίου
        Ο Κωστής Παλαμάς ήταν επίσης δημοσιογράφος κι ήταν υπερήφανος για τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Σε επιστολή του προς την Ένωση Συντακτών, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 1935, ανέφερε: «Ποιητή βέβαια με κράτησε να λογίζομαι το κυρίαρχο είδος της εργασίας μου, μα ποτέ δεν ξεχώρισα και ποτέ δεν το διέκρινα από την άλλη μου και από την όλη μου… δημοσιογραφική εργασία… Είμαι δημοσιογράφος και δεν το παρατρέχω, ούτε μπορώ να λησμονήσω το γένος μου… Γνωρίζουμε κι από την ιστορία πως οι δεινότεροι που συμβολίζουν τον πνευματικό κόσμο περάσανε συχνά από τη δημοσιογραφία».
        Παράλληλα με την ποίηση και τις άλλες πνευματικές του δραστηριότητες, αφότου ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο «Ραμπαγάν» του Κλεάνθη Τριανταφύλλου, στο «Μη χάνεσαι» του Γαβριηλίδη, στην «Ακρόπολη», ως συντάκτης του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, στην «Εφημερίδα» του Κορομηλά, στο «Εμπρός» του Καλαποθάκη, κ.ά.
Σκοπός του Έργου «Κωστής Παλαμάς»
Από το Σχολείο της Τρίπολης
        Οι σκοποί του Προγράμματος μπορούν να συνοψιστούν στους εξής: 1) Η προβολή, η διάδοση και η αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού μπορεί να επιτευχθεί και διαμέσου των εργαλείων που μας προσφέρουν οι σπουδές επικοινωνίας με την ευρύτερή τους έννοια. Για αυτό το λόγο το συνολικό εγχείρημα αποσκοπεί να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επικοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό με στόχο την καλύτερη προβολή του στα μέσα ενημέρωσης καθώς και σε εκείνες τις υπηρεσίες και αντίστοιχους φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. 2) Ένας ακόμη στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος κατάρτισης είναι να προσφέρει παράλληλα μια κριτική αντίληψη γύρω από τις πολιτισμικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις με τις συνιστώσες των σπουδών επικοινωνίας. 3) Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών από τους κλάδους της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς και όσων ενδιαφέρονται για τα εν λόγω πεδία. Ακόμη, συνδυάζει τη μελέτη και την πρακτική της επικοινωνίας και του πολιτισμού, της δημοσιογραφίας με την ιστορία της τέχνης και της πνευματικής ζωής. Παράλληλα αποσκοπεί οι επωφελούμενοι των σεμιναριακών μαθημάτων κατάρτισης στο να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από τις οποίες θα μπορούν να συνδυάζουν την ικανότητα για αφηρημένη σκέψη με την ανάλυση και τη σύνθεση, την ικανότητα σχεδιασμού επικοινωνιακών δράσεων καθώς και δεξιότητες στη χρήση των τεχνολογιών της επικοινωνίας και της πληροφορίας στο πλαίσιο των προβολής και αξιοποίησης του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού.
Φορείς υλοποίησης του Έργου
Από το Σχολείο των Χανίων
        Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Για το πρόγραμμα χρησιμοποιούνται το διδακτικό προσωπικό και οι συνεργάτες των Τμημάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ε.Κ.Π.Α. και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ως καθ’ ύλην αρμόδια αφού προσφέρουν διεπιστημονικής εμβέλειας προγράμματα σπουδών και καταβάλλουν κάθε αναγκαία προσπάθεια για την πολύπλευρη επιστημονική εκπαίδευση των φοιτητών τους, προάγοντας την κριτική προσέγγιση της επικοινωνιακής πρακτικής με τον πολιτισμό. Τη διαχείριση και υλοποίηση του έργου έχει το Τμήμα Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μαθήματα του Προγράμματος προσφέρονται από τους εκπαιδευτές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και είναι δωρεάν για όλους.
Οι Διδακτικές Ενότητες
        Οι παρακάτω διδακτικές ενότητες (ενδεικτικά) προσφέρονται, προς το παρόν, από τον εκπαιδευτικό κύκλο της Θεσσαλονίκης. Η κάθε θεματική ενότητα που επιλέγει ο ωφελούμενος έχει συγκεκριμένα σεμιναριακά μαθήματα όπως: Ταξιδιωτική Δημοσιογραφία, Νέες Τεχνολογίες και Κοινωνικά Μέσα, Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, Διαπολιτισμική Δημοσιογραφία, Πολιτισμός και Διαφήμιση, Λογοτεχνία και Δημοσιογραφία, Πολιτιστικός Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη, Πολιτικό Ρεπορτάζ, Δεοντολογία και Πολιτισμός και άλλα. Στα πλαίσια του Προγράμματος πραγματοποιούνται Σχολεία σε πόλεις της Ελλάδος. Μέσα στον Απρίλιο (24-28/4/2015)  θα γίνει στη Λάρισα με θέμα: «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση»
Ένα προσωπικό ρεπορτάζ
   
Απόστολος Τζαρός
Οι συνάδελφοι που παρακολούθησαν τον Α’ Κύκλο των μαθημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Μπαχάς και ο Τζαρός Απόστολος. Την Πέμπτη 16 Απριλίου θα λάβουν το πτυχίο τους σε ειδική εκδήλωση στην Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης. ΄Το προσωπικό του ρεπορτάζ μας κατέθεσε ο δικηγόρος και θεολόγος Απόστολος Τζαρός.
    
"Ένας φίλος, μου μίλησε για τα σεμινάρια του ιδρύματος «Κωστής Παλαμάς». Τα σεμινάρια αφορούσαν την δημοσιογραφία και κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της. Στην αρχή ήμουν διστακτικός. Όταν τελικά πήγα και παρακολούθησα το σεμινάριο στο οποίο εξελέγην, μου έκανε εντύπωση το ότι το δίδασκαν καταξιωμένοι καθηγητές της σχολής δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πολυχρονη πείρα τόσο στην διδασκαλία όσο και στο αντικείμενο της εξειδίκευσής τους το οποίο και δίδασκαν. Οι παρακολουθούντες τα σεμινάρια ήταν φοιτητές δημοσιογραφίας ή πτυχιούχοι δημοσιογραφίας ή άλλων σχολών. Τα μαθήματα ήταν ακαδημαϊκού επιπέδου, πυκνοδομημένα, με διδακτική στόχευση. Θετικότατο ήταν επίσης το ότι η ύλη των μαθημάτων δόθηκε στους σεμιναρίστες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όλα τα παραπάνω δωρεάν.

Όσοι παρακολουθήσαμε τα σεμινάρια αποκτήσαμε γνώσεις σχετικά με την λειτουργία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και ως εκ τούτου γίναμε πιο ενημερωμένοι πολίτες έχοντας πλέον καλύτερη άποψη για την λειτουργία της δημοσιογραφίας στην σημερινή κοινωνία."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου